lauantai 6. joulukuuta 2008

Itsetunto

Itsetunto
Itsetunnoksi sanotaan sitä, millaisena sinä tunnet itsesi. Puhutaan minäkuvasta. Ihmisellä on siis kyvyistään ja ominaisuuksistaan käsitys, joka on oikea tai väärä. Huono itsetunto saa ihmisen joko luulemaan itsestään liian paljon tai liian vähän. Itsetutkistelun puuttuessa ihminen usein omaksuu itsestään sen kuvan, jonka hän saa muiden ihmisten arvostelusta tai kiitoksesta.

Itsetunto
Ihmisen unelmat ja ihanteet ovat usein syynä huonon itsetunnon kehitykseen. Jos minä tosissani haaveilen olevani jotakin suurta, niin helposti unelmani vaikuttaa itsetuntooni. Minä jo pidän itseäni sellaisena. Sitten kun karvas totuus paljastuu, niin minä voin katkerana alkaa vähätellä itseäni. Ylös ja alas, unelma ja pettymys. Joskus itseensä pettyminen syöksee ihmisen jopa itsetuhoon. Jos tuntee itsensä, niin itsetunto on terve.

Hyvä itsetunto pahuuden verhona
Itsetunnon kohottamiskurssilla sinulle vakuutetaan, että et sinä niin paha ole kuin sinusta tuntuu. Katso kuinka paljon sinussa on hyvää. Huonoa omaatuntoa potevalle sanotaan: Älä turhaan syyllistä itseäsi, äläkä anna muidenkaan tehdä sitä. Jonkun hyvä itsetunto näyttääkin merkitsevän täysin paatunutta omaatuntoa. Hän on itseensätyytyväinen, vaikka hänet on saatu kiinni mitä törkeimmästä teosta.

Itsetunto Raamatussa
Uskovaisen hyvä itsetunto tulee hyvästä omastatunnosta ja sen päälle saadusta Jumalan Hengen todistuksesta.

Maailmallinen hyvyys on petollista
Mitä enemmän olen oppinut tuntemaan Jumalaa, sitä enemmän olen joutunut kauhistumaan ajatuksiani, jotka minun syntisestä luonnostani kumpuavat. Monet luonnollisina pidetyt asenteet paljastuvat Jeesuksen seurassa pahuudeksi. Hyvä itsetunto saattaa paljastua ylpeydeksi. Moni jalolta näyttävä pyrkimys osoittautuu juoneksi käyttää muita hyväkseen. Ahkeran ajatukset voivatkin olla ahneuden ilmentymiä. Itseluottamus ja rohkea toiminta nouseekin usein itsekkäistä ja valheellisista ajatuksista.

Maailman järjestys
Hyvä itsetunto ei tule kunnian himon tyydyttämisestä, vaan siitä, että Jumala hyväksyy sinut. Taloudellinen turvallisuus ei tule rahasta, vaan Jumalan huolenpidon kokemisesta.

Ei kommentteja: