sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Alfa-kurssit

Alfakurssi on varsin taidokas tekele siihen tarkoitukseen, mihin se on kehitetty eli saattamaan eri uskontokunnat yhteen. Ja sovelias on maaperä, jossa se kehitettiin.

Englannin anglikaaninen kirkko tuntuu ensivaikutelmana neutraalilta ollen jossakin roomalaiskatolisuuden ja protestanttien välimaastossa. Yhdistävää opetusta oli siellä muutamat jo aiemmin kehitelleet, kunnes Nicky Gumbel teki ekumeenisen työkalun, josta hyvästä sai kutsun Vatikaaniin keväällä 2004.

Saatuaan Paavi Johannes Paavali II:n kiitokset panoksestaan "new evangelisation" suhteen, hän riemuitsi: "It was a great honor to be presented to Pope John Paul II, who was done so much to promote evangelism around the world. We have been enormously enriched by our interaction with Catholics in many countries. It is a great privilege to meet inspiring leaders from different parts of church - Catholic, Babtist, Salvation Army, Pentecostal, Lutheran, Methodist and so many more - and discover that what unites us is infinitely greater than what divides us." Alpha News, Alpha international, HTB, London, England, March-June 2004, sivu 7

Todellakin, mikä on näissä kursseissa niin sopivaa, että näin laajalti otetaan vastaan (165 maassa tällä hetkellä). Tuosta ei monia suurempia kirkkokuntia puutu, ehkä ortodoksit ja adventistit voisi vielä lisätä. Miksei Raamatun ilmoitus sellaisenaan käy? Miksi pitää muokata uusi kaikille hyvin maistuva julistus? Sen juuri pitäisi olla hälytysmerkkinä.

Tuo sopivuus katolisille on niin merkittävä ( 58 maassa katolisilla kursseja), että Alfa saattoi olla tilaustyö heidän puoleltaan. 60-luvulla heidän karismaattinen siipensä sopi evankelikaalisten ja protestanttien kanssa toistensa käännyttämisen lopettamisesta, toivottelivat eronneet veljet takaisin ja vaikenivat 'pelastus yksin armosta'-opista, vaikkeivat sitä hyväksykään. Parempi on taktikoida. Jos haluaa syödä lampaat suihinsa myöhemmin, kannattaa hymyillä mieluimmin kuin murisemalla peloitella ne tiehensä.

Gumbelin kirjoissa löytyy samoja määritelmiä kuin new agessa, erityisesti tunnettujen teosofien ajatuksia. Samoin hän itse myöntää yhdenmukaisuuden opetuksissaan "Toronton herätyksen" kanssa, jossa oli vaikutteita John Wimberin 'voimaevankeliumista' ja Vineyard-liikkeen opeista.
Tuskin kovin paljoa kurssiohjelmissa poiketaan kirjojen sisällöstä. Ehkä vähäistä uskontosuunnan mukaista 'astian' makua voi olla. Kirjat opettavat Pyhä Henki-keskeisesti, vääristelevät synnin ja parannuksen teon merkitystä sekä Jumala-kuvaa ja Raamatun kirjoituksia. Niissä tasoitellaan asioita ja vastataan itse omiin kysymyksiin. Edistetään uskontojen välistä suvaitsevuutta.

Kurssien suosio varmaankin löytyy hauskasta ja rennosta ilmapiiristä, jollaista varten vetäjät ovat koulutettuja. Jokainen kurssilainen pitää ottaa vastaan kuin ystävä. Lisäksi yhteinen iltapala ennen opetusta, on vanha hyväksiksi tunnettu tapa voittaa ihmisen luottamus.

Alfakurssi on Nicky Gumbelin oma evankeliumi. Sitä on verrattu: Alpha - An Evangelical McDonaldisation (Stephen Hunt, George Ritzer ym).
Se on hengellistä roskaruokaa, joka lihottaa, sairastuttaa ja myrkyttää hengiltä. Koko maailman laajuinen kurssitoiminta muistuttaa Mc Donalds-ketjua, joka myy kaikkialla samanlaisia ja -makuisia pika-annoksia ja joiden raaka-aineet teollisten prosessien sekä jalostamisen kanssa menettäneet alkuperäisen terveellisyytensä.

Kurssin suositteleminen muille on vastuutonta, sillä tunnettua on miten paljon tutun ihmisen sanaan luotetaan. Itse uskallan suositella vain Jeesuksen sanoja koettelemisesta kaiken tuntemattoman ja vähänkin epäilyttävän opetuksen suhteen.

Tästä asiasta varmaan tämä sivusto on maininnut ties kuinka monesti, mutta tätä painotan. Pitää koetella AINA kielilläpuhuminen ja selitykset, ilmestykset, näyt, profetiat, tiedonsanat, puhujat, kaikki kysymyksiä nostava toiminta.
Siitä ei Pyhä henki loukkaannu, päinvastoin iloitsee, koska se on raamatullista.

Jeesus sanoi: "Rakkaani, älkää jokaista henkeä uskoko, vaan koetelkaa kaikki henget, ovatko ne Jumalasta; sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan.
Tästä te tunnette Jumalan Hengen; jokainen Henki joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta..." 1 Joh 4:1-3

Tästä ei ole mitään poikkeusta. Niin monenlaista väärää ja valheellista tapahtuu ympärillä. Vaikka tuntuisi Raamatun sanoilla säestettynä olevan opetukset ja ilmiöt, lopullinen varmuus löytyy tästä yksinkertaisesta sanankohdasta. Väärät henget tietävät kaikki kirjoitukset ja voivat tunnustaa niiden mukaan, mutta koskaan ei saatana tunnusta, että Jeesus on Kristus, Messias, Voideltu, joka tuli lihaksi, tuli ihmisenä suorittamaan lunastustyön ristillä.
Lisäksi suosittelen tutustumaan monien ulkomaisten henkilöiden sivustoihin, joissa on esim Alfasta raittiilla erotuskykysellä tavalla kirjoitettuja artikkeleita. Niitä löytyy kymmenittäin ja kaikki ovat jyrkän kriittisiä

TU

Ei kommentteja: